Monday 6 June 2016

Drina Steinberg - Trilogija Purpur Arkone



"Kad bi boje imale miris, purpurna bi mirisala sveže, iskričavo, senzualno, a opet jednostavno."

Dobila je ime po boji kojim se isticala u društvu, žena koja nosi nesvakidašnje ime zove se Purpur Devan i napunila je 39 godina. Svakog rođendana sanja jedan isti san koji posle proganja njene misli danima. Od svoje sedme godine borila se sa tim uz pomoć svojih roditelja, ali nije bilo uspeha. Ni jedan doktor, psiholog ili psihijatar nisu uspeli da joj pomognu.
Pored svoje porodice najveća podrška bio je njezin prijatelj Luka. Izmedju njih postojala je samo bratska ljubav. On je uvek imao posebno mesto u srcu zato što je nju prihvatio sa svim njenim problemima. On je prijatelj kakvog bi svako poželeo.
Njena porodica smatrala se čudacima na neki način. U njihovoj kući mogla su se čuti tri jezika. Neki su pričali srpski, neki nemački, a neki su pevali na češkom. Ali uvek je ova porodica mogla međusobno da se razume.
Iako je imala prilika da postigne nešto više u svom životu ona kao da se učaurila u gradicu kojeg nikad nije smatrala svojim domom. Oduvek se ova žena zadovoljavala malim i sitnim stvarima oko kojih je bilo potrebno malo truda. Ali kada je srela njega, Aleka Liraja kao da se stara Purpur pokrenula i odlučila da se oslobodi svojih okova. Šta se desi kad se snovi i java izmešaju? Šta se desi kada više ne znamo šta je realnost, a šta ne?

Ova knjiga izdvaja se prvo po svojim prelepim koricama, a onda sa fantastičnom pričom. Mislim da je autorka apsolutno znala šta da radi dok je pisala ovo delo. Ovo je pun pogodak za sve one koji obožavaju fantastiku i mitologiju. Delo "Miris nasleđa" nosi sa sobom nešto magično, toliko jako da vam srce brže kuca dok čitate ovu knjigu. Ono donosi miris purpura uz veliku dozu slovenske mitoligije i magije. Uz ovu knjigu desi će se svešto nikad niste mogli naslutiti. Uz nju bićete svedoci jedne prelepe romanse pune strasti.

Meni je ova knjiga osvojila srce i mislim da je dugo niko neće moći zameniti. Ona je prevazišla sva moja očekivanja. Ovde morate odbaciti svoja nagađanja i samo se prepustiti radnji priče. Alek Liraj i Purpur Devan su likovi koji su me toliko puta nasmejali i opustili, zbog njih dvoje imala sam utisak kao da imaju 18 godina. Očekivala sam likove koju su toliko ozbiljni zbog svojih godina i mislila sam da će mi zbog toga biti problem da uživam u ovom divnom delu, ali nije. Mnogo puta sam jednostavno zaboravila njihove godine i uživala u njihovoj ljubavi i strasti.


"Dok noć za nama gasi ono što je bilo, jutro nas budi svetlom svežih šansi. Na nama je da sami odlučimo, da li ćemo se prekriti preko glave, praveći tako sebi posed privatnog mraka u kom ćemo gajiti naše strahove, padove i razočarenja, ili ćemo se otkriti i iskočiti u novu svetlost dana. Bez kajanja, puni nade i spremni za nove pokušaje."

U prvoj knjizi glvana junakinja otkrila je važnost svoje krvi i porekla. To joj je donelo mnogo borbe, patnje, ali i ljubavi prema jednoj osobi. Nakon izdaje jedne osobe kojoj je verovala, i nakon svog trijumfa ona će morati odlučiti za kim će svoja vrata zatvoriti i zaključati, a kome će ih ostaviti širom otvorena... Ona će morati da čeka da vreme svoje odradi. Pred njom je sada svet u kome se bori dobro i zlo. Iz koga će ona ili isplivati, ili potonuti još dublje.

Otvorite svoj um za najkomplikovaniju priči punu magije i fantastike. Pripremite svoje srce za ljubavnu priču punu uspona i padova. Ovo su knjige koje sa sobom donose faktor iznenađenja. Uđite u svet magije ove autorke i dopustite da ona pronađe svoje mesto u vašim srcima.

Recenzija by Dragana Stojanović 

J.A. Redmerski - Na ivici ponora,Na ivici večnosti


Izdavač - Dereta

"Srce uvek nadvlada um. Srce, mada nepromišljeno i samoubilačko, i mazohističko samo po sebi, uvek istera po svom. Um je uvek za ono što je najbolje, ali sad me zabole šta mi umporučuje. Upravo sada, hoću da živim u ovom trenutku."

Kada sam prvi put uzela ovu knjigu u ruke nisam očekivala da me čeka nešto više od tipične, ljubavne priče između seksi dečka i lepe plavuše. Iako sam već čitala ovu knjigu, ni drugi put nije umanjio vrednost priče i lepotu ove predivne knjige.
Ovo nije samo još jedna ljubavna priča, ovo je knjiga kroz koju nam je autorka prenela bezbroj istinitih životnih prepreka i poruka u kojoj svako od nas može da se pronađe. A delo je još više dočarala ljubavnom pričom Kamrin i Endrua.
Nakon jednog izlaska Kamrin Benet, mlada dvadesetogodišnjakinja odlučila je da ostavi život za sobom i pronađe pravu sebe.
Možda niz loših događaja koji je zadesio ovu mladu osobu za nekog ne predstavlja ništa, dok za nju to prestaje biti podnošljivo zbog čega u torbu spakuje par osnovnih stvari i telefon.
Ali ona nije jedina koja se nalazi na „ivici ponora života“, ona je samo još jedna žrtva koja traži spas.
Šta će se desiti kada se dvoje osoba koje traže sebe pronađu u istom međugradskom autobusu na putu ka beskraj? 

„Kamrin Benet, da li si se zaljubila u mene?”
Užasno crvenim i razvlačim usne u stegnutu crtu, pritiskajući lice jače uz njegove čvrste grudi.
„Nisam još”, kažem sa smeškom u glasu, „ali sam sve bliže tome.”

Kamrin neće moći da očekuje seksi, i uzbudljivog Endru Pariša koji će iz nje izvući svaki gram života. Sa njim uskoro će ući u sasvim novu avanturu u kojoj će napokon pronaći sebe i svoju drugu polovinu. Ali njihova sreća neće dugo trajati, jer dečko koji živi kao da sutra ne postoji krije jednu tajnu.

"Ako prošli životi postoje, mislim da smo bili ljubavnici u svakom od njih. Znao sam te kratko, ali osećam kao da sam te poznavao oduvek."

Pre nego što sam se uputila u čitanje drugog dela ovog fenomenalnog serijala čula sam razne komentare. Uglavnom čitatelji su govorili kako je drugi deo malo lošiji, i zbog toga nisam imala neka velika očekivanja. Mada i po meni prvi deo jeste malo bolji, ali i drugi ima svoju vrednost.
Životno putovanje koje se dogodilo pre samo pet meseci promenilo je naše glavne likove. Njih dvoje nisu mogli pretpostaviti da će na putovanju sa svojim ličnim problemima pronaći ljubav u autobusu. 

„Ti si mi sve na svetu", šapućem joj u usne. „Nadam se da to nikada nećeš zaboraviti"
„Nikada neću zaboraviti" odgovara šapatom dok neţno mrda bokovima u mom krilu. Zatim usnama gurka moje usne i kaže baš pre nego što će me poljubiti: „Ali ako se to ikada desi,iz bilo kog razloga, nadam se da ćeš uvek naći naĉin da me podsetiš." 

Iako ih je u prvom delu velika nesreća mogla razdvojiti oni su to preživeli. Ali šta će se desiti kada im put opet prepreči nesreća koja ih može po drugi put rastaviti? Dok Kamrim tiho pati i potiskuje bol u svojoj duši, Endru odlučuje da ih vrati u život. On želi opet da ih vrati na drum, ali i uputi u jedno veliko putovanje širom sveta. 

„Osećam se slobodno s tobom", kaže ona. „Imam osećaj da mogu da uradim bilo šta. Da odem bilo kuda. Da budem šta god poželim."

Autorka je i u ovom delu ostala dosledna svojim likovima. Opet nam je pružila savršen spoj romanse i životne avantura koji će dirnuti mnoge emotivne duše. Ovo je pravi spoj lepih i srećnih životnih trenutaka koji su prepleteni sa lošim i tužnim. 

"Jer je to naš život. Sreli smo se na putu; upoznavali se i zavoleli na putu. Tamo nam je suđeno da budemo ko god da potraje, i to je ono što ćemo raditi dok ne postane jasno da nam je suđeno nešto drugo."

Volim ove knjige, a još više obožavam njene likove koji su mnogo puta svojim luckastim i ludim idejama izvukli osmeh na moje lice, volim i sve njihove tužne trenutke, jer to je realnost života koji nam je prikazala autorka. Ako još niste pročitali ovak serijal brzo zgrabite ove knjige u ruke, i pridružite se fanovima ovog serijala koji željno iščekuje treći deo.

Recenzija by Dragana Stojanović