Thursday 19 September 2019

Karin Sloter - Triptih


Izdavač - LAGUNA

Majkl je detektiv koji radi na slučaju brutalnog ubistva Ališe Monro.
Kako njegova nezgodna narav utiče na njhovu karijeru istrazi se priključuju Endži i Vil Trent.

“Nikog ne možeš naterati na silu da se slaže sa drugima.”

Tragovi ih dovode do Džona koji je nedavno odslužio kaznu za silovanje i ubistvo petnaestogodišnje devojke.
Međutim da li je Džon zaista kriv?

“Zato što, kad poznaješ nekog tako dugo, kad s nekim tako odrasteš... jednostavno si previše... kao živa rana...
Previše ranjiv. Znam sve o njemu i on zna sve i meni. Ne možeš stvarno voleti nekog tako. Mislim, naravno, možeš ga voleti. On je kao deo mene, deo moje duše. Ali nikad ne možeš biti s njim onako kako to želiš. Ne možeš ga voleti kao ljubavnika. Ako mi je zaista stalo do njega, ostaviću ga da živi svoj život.”

Vil, detektiv koji vuče sa sobom grozno detinjstvo, kao i disleksiju koju pokušava da sakrije mi nije toliko privukao pažnju, ali verujem da je njegov lik u potpunosti prikazan kako treba u nastavcima.
Zaljubljen u Endži i posle mnogo godina nečega što se i ne može nazvati vezom, on ne gubi nadu da će se nekako sve srediti.

“Čovek koji je odrastao u sirotištu ne može da odnese psa u štenaru. Čak ni ako je u pitanju čivava.”

Endži, fenomenalan ženski lik. Kao i Vil, i ona sa sobom donosi priču o teškom životu i detinjstvu. Radi u policiji, na tajnom zadatku kao prostitutka, gde se uklapa i štiti ih.

“Jebiga, dosad je izrekla toliko laži da više ni sama ne bi prepoznala istinu ni kad bi je istina ujela za dupe.”

Majkl mi je od samog početka bio naporan, dok bih Džona izdvojila kao omiljenog junaka. Njegovu priču, poglavlja i priče iz prošlosti, kao i iz sadašnjosti sam obožavala dok sam čitala.
Više sam njega doživela kao glavnog lika, nego samog Vila, što verovatno autorki i jeste bio cilj tako da i za to veliki plus.

“Želim da znaš kako je to kad se zaljubiš u nekog, kad si budan po celu noć i misliš da ćeš umreti ako ne budeš s tim nekim.”

Iako se u knjizi nalaze brutalna ubistva, silovanja, iživljavanja, prostitucija i zlostavljanja dece ne bih je svrstala u kategoriju “previše teških”.
Knjiga ima skoro 500 strana prilično se brzo čita i priča teče.
Ko je ubica, može jako brzo da se shvati i pre samog kraja, ali ni to ne kvari doživljaj jer mi je priča svakog lika dovoljno držala pažnju do samog kraja. A i sam stil pisanja je fenomenalan.

“Biti silovana nije ono najteže. Ubija te to što si preživela.”

4 zvezdice, volela bih da je bilo malo više misterije.
I nadam se da će Laguna nastaviti da prevodi serijal.