Wednesday, 5 September 2018

Kerolajn Kepnes - Ti


Izdavač - LAGUNA
★ ★ ★ ★ ★

"Treba znati nekoga u svim izdanjima ako ćeš da ga zavoliš." 

Ginevra Bek, lepa, pametna, neodoljiva studentkinja koja želi da postane spisateljica, očarava Džoa Goldberga čim čim se pojavi u njegovoj knjižari u centru Njujorka. On čini ono što bi verovatno svako drugi zainteresovan za mladu lepu ženu danas uradio: traži ime s njene kreditne kartice na Guglu.

Postoji samo jedna Ginevra Bek u Njujorku. Ona ima javni nalog na Fejsbuku i stalno tvituje, čime otkriva Džou sve što mora da zna: prijatelji je zovu Bek, išla je na Univerzitet Braun, živi u Benk stritu i večeras će biti u jednom kafiću u Bruklinu ‒ savršenom mestu za „slučajni“ susret.

Džo neprimetno preuzima kontrolu nad Ginevrinim životom, izazvavši niz događaja kako bi se pobrinuo da se ona nađe u njegovim rukama. Džo od progonitelja postaje njen dečko i pretvara se u njenog savršenog muškarca, sve vreme tiho uklanjajući prepreke koje im stoje na putu ‒ čak i po cenu ubistva.

"Ja sam kao Hju Grant u filmu "Ustvari ljubav", ali bez ljubavi, što i nije tako loše kad shvatiš da je Hju Grant u stvarnom životu samac, kao i ja. Nije svim životinjama suđeno da nađu svoj par. Da, shvatam da smo stvoreni za zajedništvo; bog nam je dao rečnik. Moramo da govorimo. Moramo da slušamo." 


"Izluđuješ me i onda. I onda. Usne su ti stvorene za moje, Bek. Ti si razlog što imam usta, srce." 

No, kao što kaže ona čuvena - Sve što je lepo kratko traje - pa tako i Bek i Džo počinju da se rasipaju, boreći se kako sa svojim demonima, tako i sa demonima onog drugog. 

"Zabavno je zajebavati se s tobom, jer nisi sigurna jesam li pretenciozan ili lud, a ja nisam siguran jesi li slatka ili mi se smeješ s visine."

Džo polako počinje da uviđa koliko je Bek ustvari oštećena. Koliko god da je od sebe napravio savršenog dečka, od samog početka je njihova veza išla u krug. Bek je konstantno odbijala njegovo udvaranje, ismevala sa drugaricom njegovo školovanje i zanimanje, nije mu dozvoljavala da se približi, s visine razgovarala sa njim, a zatim posle svega toga bi mu izjavila ljubav. Pa opet u krug. Što dovodi do pitanja - Ko je u ovoj knjizi zaista negativac?

"Ne znam kako bi izgledao život kad te ne bih imao u sebi, Bek. Znam da si teška za rukovanje. Umoran sam." 

A Bek? Bek je zaista loša osoba. manipulatorka, glumica, progoniteljka, čudovište, ne želi život, ne želi ljubav, ne zna šta želi. Nikad zaista nije pružila šansu Džou. 

"Ja sam govno, Džo. Oštećena roba. A ti me stalno gledaš kao da sam neverovatna i ne znam. Ne znam zašto to radiš jer nisam."


Vraški sam uživala u ovoj knjizi. Ovo je jedna od onih knjiga za koju sad kažem "Zašto je ranije nisam pročitala?" Iako sam je primetila još pre dve godine kad je izašla, nekako sam je uvek zaobilazila. No, skoro sam videla trejler za seriju koja je rađena po ovoj knjizi, i veoma mi se dopao, Pa sam se brže bolje dovatila knjige. 

Prvo što mi se dopalo je što je knjigu prevela Eli Gilić, sa njom nema greške. 
Drugo, što knjiga ide iz muškog ugla, obožavam muški POV. 
Treće, Džo ❤ Uhvatio me je na prvoj stranici, i nije me puštao do zadnje. On je jedan od onih likova koje bi trebalo da mrzite zbog svega što je uradio. On je onaj lik koji će gaziti preko mrtvih i živih da bi ostvario ono što je naumio, ukloniće sve i svakoga sa puta. Ali i posle svega ovoga, nećete moći da ga mrzite. šta više, obožavaćete ga. 
Još nešto važno i zanimljivo što se provlači kroz celu priču je i intenet i njegova mračna strana, društvene mreže, koliko smo sigurni na netu, koliko manipulišemo i koliko često budemo izmanipulisani. 

Ono što bi možda moglo da vam zasmeta u ovoj knjizi jeste vulgarnost. Ima dosta psovki, što meni apsolutno nije smetalo, čak daje neku posebnu čar celoj priči i liku Džoa. 
Sve i da niste ljubitelj ovog žanra (kao ja), preporučujem vam ovu knjigu. Priča jeste surova i realna, a opet je i nežna i romantična. I uživaćete u Džou i njegovoj (ne)savršenosti 😊

Serija počinje 09. septembra, i jedva čekam da lik Džoa oživi ❤
Trejler za seriju možete pogledati OVDE 


"Nevolja s knjigama je u tome što moraju da se završe. One te zavedu. One rašire noge i uvuku te u sebe. Ulaziš duboko, ostavljaš sve što imaš, ostavljaš veze sa svetom na vratima, sviđa ti se unutra, ne žudiš za svojim stvarima ni za vezama i onda - knjiga izčezava. Okreneš stranu i nema ničega..." 

No comments:

Post a Comment